Reiki...aceasta minunata arta spirituala ...

Reiki este un cuvant ales de catre fondatorul acestei arte spirituale si este format din doua cuvinte japoneze: cuvantul Rei (lumina, spirit) si cuvantul Ki (energie vitala, universala, energia care insufleteste toate fiintele). Asadar, Reiki s-ar traduce prin "Energie vitala luminoasa, de esenta spirituala.

Utilizarea energiei vitale este o indeletnicire straveche, prezenta inca din timpuri imemoriale, tehnicile de lucru cu Ki-ul (Chi sau prana) sunt datate din antichitate, multi terapeuti, vindecatori si preoti din culturi diverse (mai ales din spatiul oriental, tibetan, al samanilor siberieni, samanilor sud-americani si a indienilor nord-americani) folosindu-le pentru echilibrarea si armonizarea centrilor energetici.

Redescoperirea si impartasirea acestei arte spirituale si a tehnicii de vindecare, echilibrare si armonizare a corpului fizic, mental si emotional, o datoram unui maestru japonez Dr. Mikao Usui, care la inceputul secolului XX, in preajma anului 1921, s-a retras intr-un schit budist pe muntele Kuriyama, unde a intrat intr-o perioada de post si meditatie. In cea de-a 21-a zi a avut revelatia acestei arte spirituale, acestui sistem de vindecare cu energie vitala universala. Legenda spune ca o minge de foc a venit spre Sensei Mikao Usui si l-a lovit in centrul fruntii. Astfel, in stare de constiinta modificata (transa), maestrul a vazut simbolurile Reiki si felul in care acest miraculos dar facut lumii, se poate transmite de la maestru la discipol, astfel incat sa poata fi redat lumii spre binele umanitatii. Mikao Usui s-a intors in capitala Japoniei, unde a fondat clinici de terapie cu energie universala si a avut studenti care la randul lor au devenit maestri si au transmis invatatura mai departe.

        

Dr. Mikao Usui a instruit 16 maeştri. Intr-una din calatoriile facute de maestru pentru raspandirea in intrega Japonie a tehnicii Reiki, in anul 1925, l-a intalnit pe Chujiro Hayashi de 47 de ani, care era ofiţer de marina in armata imperiala.

 

C. Hayashi, a imparţit aceasta tehnica in trei grade: I, II şi maestru. El a deschis o clinica in Tokyo şi alta la Kyoto, unde practicantii reiki lucrau in grup, tratand pacienţii ce erau gazduiţi in clinica. Practicantii reiki care invaţau aceasta tehnica de la C. Hayashi trebuiau sa lucreze intr-una din clinici ca voluntari 1 an de zile.

 

La aceasta clinica a ajuns in 1935 şi Hawayo Takata, ca pacienta. Hawayo Takata s-a nascut in 24 decembrie 1900  in Hawaii. Hawayo Takata, avand probleme de sanatate, a plecat din Hawai la Tokyo şi s-a internat pentru o intervenţie chirurgicala. Inainte de pregatirile pentru operaţie a discutat cu medicul chirurg daca poate fi evitata operaţia. Acesta i-a recomandat clinica lui Hayashi unde d-na Takata s-a insanatoşit. Vazand binefacerile acestei tehnici, a dorit şi ea sa o inveţe. C. Hayashi i-a explicat ca aceasta tehnica era predata doar barbaţilor cu cetaţenie japoneza. Dupa multe staruinţe, d-na Takata a fost acceptata la cursuri cu condiţia sa lucreze in clinica, timp de un an de zile. In 1937 a obţinut gradul II şi s-a intors in Hawaii, unde şi-a deschis o clinica Reiki. In 1938 Chujiro Hayashi a vizitat-o in Hawaii şi, vazand rezultatele obţinute de ea, i-a acordat gradul de maestru. Hawayo Takata a ţinut cursuri Reiki in S.U.A. şi Canada iar mai tarziu şi in Europa. In ultimi 10 ani de viaţa a instruit 22 de maeştri.

 

Acestia au fondat societati de Reiki, iar fiecare si-a pus amprenta mai mult sau mai putin pe acest sistem, astfel la oara actuala pe langa diferentele de la un maestru la altul mai sunt si peste 150 de alte ramuri asa zise nontraditionale sau moderne. Linia traditionala de initiere Reiki asa cum a fost fondata si transmisa de maestru Mikao se numeste Usui Reiki Ryoho, care, literar, se traduce ca: metoda traditionala de vindecare spirituala a maestrului Usui Mikao.

In spatiul european antic avem date istorice despre tehnici de lucru cu energia vitala la greci, la druizi, dar si la daci, acestia din urma stiind foarte bine vindecarile cu plante medicinale si lucrul cu energiile, fapt confirmat si de invataturile date acestora de catre Zalmoxis, preaiubitul nostru zeu.

Filosoful Platon (427-374 î.Hr.), ne spune ,prin vorbele anticului întelept Socrate, urmatoarele importante informatii, care atestă calitatea lui Zamolxis de mare dascăl în „Arta terapeutica":

Eu (Socrate) am învăţat această incantaţie (descântec), acolo, în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zamolxis, despre care se zice că îi face pe oameni nemuritori. Spunea tracul acela că Zamolxis,(regele lui), care este şi un zeu, ne învăţa că după cum nu trebuie să încercam a trata ochii, fără să ţinem seama de cap, nici capul nu poate fi tratat, neţinându-se seama de corp, tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul, şi iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: (anume) pentru că ei nu cunosc întregul pe care-l au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, (ucenicul lui Zamolxis medicul) toate lucrurile bune şi rele – pentru corp şi pentru om în întregul său – vin de la suflet şi de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci, în primul rând  să vindecăm izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul cu tot restul trupului. Iar acum – zicea el – aceasta e cea mai mare greşeală a oamenilor: că unii medici să caute în chip deosebit o vindecare sau cealaltă (a sufletului sau a trupului), şi mă povăţuia foarte stăruitor să nu mă las înduplecat de nimeni – oricît de bogat, dintr-un neam ales, sau oricît de frumos ar fi – să fac altfel. Deci, eu, pentru că am jurat, şi sunt nevoit să-i dau ascultare, îi voi da în adevar ascultare şi dacă vrei – potrivit poveţelor străinului – să-mi încredintezi mai întîi sufletul tău, pentru a-l vrăji cu incantaţiile tracului, îţi voi da şi leacul pentru cap. Dacă nu, nu-ţi pot ajuta cu nimic, scumpe Carmide".

Asadar, Reiki este o metoda holistica ce priveste omul ca si intreg (corp, minte suflet) si il echilibreaza prin "infuzia" de energie vitala ce pleaca dinspre mainile terapeutului spre zonele cu deficit energetic, impunand astfel pacientului sa intre in stare de autovindecare. Armonizarea energiei din aura si corp induce echilibrarea chakrelor (centrii energetici ce inconjoara si strabat corpul) realizand astfel vindecarea. 

Tratamentele Reiki sunt utile de asemenea si animalelor sau plantelor. Prin Reiki se poate energiza apa, alimentele, cristalele si mediul ambiant.

Numai mintea umana poate limita binefacerile pe care Reiki le poate aduce, dupa cum, imaginatia poate da frau liber unei infinitati de variante prin care Reiki isi arata utilitatea.

Va doresc multa sanatate, echilibru, armonie si multa energie!